Greek marble meets jewelry in Marmarometry’s sleek, highly-wearable designs

Meet the founder of Marmarometry, the jewelry line that fights for Greece’s ancient history

See below for the English version, Greek translation by Ioanna Panagiotopoulou

Αυτό που άρχισε σαν πείραμα με ένα από τα πιο κλασσικά και φυσικά ελληνικά στοιχεία-το μάρμαρο-έγινε η βάση μίας μάρκας εμπνευσμένης από μία σταθερή ιδέα τόσο ισχυρή όσο κ η σύνθεση του υλικού της. Η δημιουργός της ,Ξένια Νεφέλη και τα σχέδιά της(Marmarometry designs)είναι αναγνωρίσιμα από τον καθένα. Λεία,μίνιμαλ κ φτιαγμένα από μάρμαρο φέρνουν στο μυαλό το παρελθόν της ελλάδας με ένα τρόπο που δεν είναι ούτε κιτς ούτε ξεπερασμένος.Είναι μία μάρκα που καινοτομεί. Τα σχήματα και τα κοψίματα του μαρμάρου θυμίζουν το χρυσό ελληνικό παρελθόν. Εκλεπτυσμένα κομμάτια τα οποία ζητούν από τον αγοραστή να υπογράψει μία αίτηση για να γυρίσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα.

Με σπουδές στην Αθήνα και στην αναγνωρισμένη ‘Accademia di Costume e di Moda’ της Ρώμης,η Ξένια συνέχισε να δουεύει σαν σχεδιάστρια για πολλές ελληνικές εταιρίες μόδας κ ως δασκάλα σε μία από αυτές. Η περιέργειά της την οδήγησε να παρακολουθήσει σεμινάρια για την κατασκευή κοσμημάτων,στρέφοντας την προσοχή της εξολοκλήρου σε αυτά. Το 2009 παρουσίασε τη σειρά κοσμημάτων της Props, πριν ξεκινήσει την επιτυχημένη της σειρά Marmarometry το 2015.

Οξυδερκής και δαιμόνια επιχειρηματίας συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή Αλέξανδρο Λάγο και μαζί δημιούργησαν τη γνωστή hip jewelry boutique F/A/D στη Νάουσα της Πάρου.Από τον Ιανουάριο του 2016 η συλλογή της’Marmarometry Museum Collection’ πωλείται σε διαπρεπή μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Marmarometry δεν είναι μία συνηθισμένη σειρά κοσμημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία της Marmarometry δεν είναι μίας συνηθισμένης μάρκας. Στη συνέχεια διαβάστε τη θέση της Ξένιας Νεφέλης για την ιστορία και την αισθητική και μάθετε περισότερα για τη Marmarometry.

Tα σχέδιά σου είναι τόσο όμορφα! Μου αρέσει το πόσο λεία κ μίνιμαλ είναι. Τι σε ώθησε στο μάρμαρο ώστε να το χρησιμοποιήσεις σαν υλικό σου; Τι το κάνει μοναδικό;

Η Μarmarometry παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τον Ιανουάριο του 2015,προσπαθώντας να συνδυάσει το αρχαίο,ελληνικό στοιχείο με το μοντέρνο.Το κυρίαρχο υλικό είναι το ελληνικό μάρμαρο,σε ένα μίνιμαλ στυλ με γεωμετρικές γραμμές που βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το καθαρό ασήμι κ τον χρυσό.Είναι μια εναλλακτική ιδέα στην κοσμηματολογία η οποία στοχεύει να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο κ το σχέδιο.

Όλα ξεκίνησαν σαν πείραμα σε ένα καινούριο υλικό και ήταν ένα στοίχημα το οποίο κατέληξε σε πάθος.

Στην αρχαία Ελλάδα το μάρμαρο θεωρείτο μία πολύτιμη πέτρα την οποία χρησιμοποιούσαν κατά την αρχαιότητα.2000 χρόνια αργότερα,προσπάθησα να ενσωματώσω τη μοντέρνα τεχνική στην κατασκευή κοσμημάτων με σκοπό να δημιουργήσω κοσμήματα από πολύτιμο μέταλλο με το μάρμαρο σαν το κυρίαρχο θέμα,σε σχήματα που θυμίζουν κάποια αρχαία ελληνικά αριστουργήματα.Ο στόχος ήταν να υπενθυμίσω στους ανθρώπους ότι η καινοτομία και η αυθεντικότητα πηγάζει από τις ρίζες μας και τις καρδιές μας κ ότι τα πράγματα που μας κάνουν Έλληνες είναι ακόμα γύρω μας.

Υπάρχει ακόμη κάτι ισχυρό στα κοσμήματά σου-τα statement έργα σου. Νομίζεις έχουν κάποια ψυχολογική επίδραση σε αυτόν που τα φορά;

Τα κοσμήματα δείχνουν ένα μέρος της προσωπικότητάς μας. Και σίγουρα επιδρούν σε αυτόν που τα φορά. Στο παρελθόν τα κοσμήματα μαρτυρούσαν κύρος,κοινωνική θέση. Νομίζω το ίδιο συμβαίνει και στις μέρες μας,αλλά όχι μόνο για κύρος. Με το να φοράς κάτι μοναδικό, αισθάνεσαι μοναδική! Αυτό συμβαίνει με τη Marmarometry, θέλω να δώσω στους πελάτες κάτι διαφορετικό,μοναδικό (κάθε κομμάτι από το μάρμαρο είναι μοναδικό,δεν μπορείς ποτέ να έχεις το ίδιο χρώμα-μέγεθος) Η σειρά βασίζεται στην ελληνική ιστορία,όπως και το μάρμαρο το ίδιο!

Επίσης η ‘Marmarometry’ είναι η ευκαιρία για κάποια να έχει ένα αυθεντικό κομμάτι της Ελλάδας μαζί της, πάνω της. Στο μαγαζί μου στην Πάρο γνώρισα εκατοντάδες ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό,οι οποίοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό,την τέχνη,την ιστορία και την δεξιοτεχνία. Κάθε ένας που αγοράζει ένα κομμάτι της συλλογής ταξιδεύει με αυτό σε κάθε σημείο του πλανήτη. Οι άνθρωποι μου λένε ότι μπορούν να νιώσουν τη θετική ενέργεια όταν φοράνε κάτι από τη σειρά ‘Μarmarometry’. Ακόμα και οι πελάτες που συναντώ κατ’ιδίαν λένε ότι πίσω από τη φίρμα υπάρχει το άτομο που δίνει επιπλέον θετική ενέργεια …λοιπόν αγαπώ ό,τι κάνω, δουλεύω με πάθος και λατρεύω να μοιράζομαι αυτή την εμπειρία με όλους!

Πες μου μερικά πράγματα για τις συλλογές σου οι οποίες βρίσκονται στα μουσεία. Θεωρείς ότι αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για να διαφημίσεις την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας;Έχεις να προτείνεις κάτι σε νέους δημιουργούς που προσπαθούν να τα καταφέρουν στην Ελλάδα ή ακόμα πιο συγκεκριμένα στον τομέα του σχεδίου;

Tο 2015 κέρδισα το διαγωνισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών πόρων σχεδιάζοντας αποκλειστικά 3 ‘Μarmarometry’σχέδια τα οποία έχουν το προνόμιο να βρίσκονται σε πολλά σημεία πώλησης σε διάφορα μουσεία.

Είναι χρέος όλων των Ελλήνων να προωθήσουμε την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας με τον τρόπο μας και ο δικός μου είναι να το κάνω μέσω της δουλειάς μου.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη εποχή της για νέους δημιουργούς. Οι Έλληνες σχεδιαστές έχουν προοδεύσει αρκετά αγγίζοντας άριστα επίπεδα και μπορούμε να δούμε αυτή την εξέλιξη τα τελευταία 3-4χρόνια. Το πιο σημαντικό πράγμα για να φτάσεις την κορυφή είναι να δουλέψεις σκληρά,να είσαι υπομονετικός,να ρισκάρεις και ποτέ να μην τα παρατάς. Πιο σκληρό είναι το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα με πολλά πολιτικά προβλήματα τα οποία μπορεί να σε κρατήσουν μακριά από τα όνειρά σου. Εάν θες πραγματικά κάτι,βρίσκεις τον τρόπο να το πετύχεις.

Μου αρέσει που υπάρχει ένα πολιτικό στοιχείο σε αυτό: η επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα. Είσαι ακόμα θερμή υποστηρικτής; Υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους οι Έλληνες μπορούν να ταχθούν υπέρ αυτής της θέσης πιο έντονα;

Στο κουτί υπάρχει πάντα μία κάρτα που ζητά από όλους να υπογράψουν μία αίτηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο καταγωγής τους.

Είμαι θερμή υποστηρικτής της ιδέας από την πρώτη στιγμή που είδα το νέο μουσείο της Ακρόπολης.Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα.

Όπως επεσήμανα παραπάνω,εκφράζω τη γνώμη μου και επιθυμία μου μέσα από τη δουλειά μου.Ο κάθε ένας έχει το δικό του διαφορετικό τρόπο.

Xenia Nefelly Vlachou

Νομίζεις ότι είναι σημαντικό για τους Έλληνες καλλιτέχνες να αναδεικνύουν τον ελληνισμό μέσα από τα έργα τους;Γιατί ή γιατί όχι;

Είναι όντως σημαντικό για τους Έλληνες να αναδεικνύουν στοιχεία του πολιτισμού τους γιατί έχουμε γεννηθεί σε μία χώρα η οποία ασχολείται με τις τέχνες από τα αρχαία χρόνια.Το να διατηρούμε κομμάτια της ιστορίας μας μας κάνει διαφορετικούς.

Ποιους Έλληνες καλλιτέχνες θαυμάζεις πιο πολύ;

Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μία Ελληνίδα ηθοποιός,τραγουδίστρια και πολιτικός.Μία γυναίκα με ισχυρή θέληση που ήθελε να κάνει τη διαφορά στην ελληνική πολιτική σκηνή.Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να ανυψώσει την Ελλάδα όσον αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό.Είχε άστρο,μεγάλο χαμόγελο και θετική ενέργεια στην οποία κανένας δεν μπορούσε να αντισταθεί.Αυτή προσωπικότητα αποτελεί έμπνευση για μένα και το έργο μου.

 

 

What started as an experiment with one of Greece’s most classical physical elements – marble – has become the basis of a brand whose ethos is as sturdy as its material composition. Founded by Xenia Nefelly, Marmarometry is a line of jewelry immediately distinguishable for its marble components and a certain edgy elegance. Sleek and minimal, Marmarometry pieces evoke Greece’s past in a way that’s neither kitschy nor stale. It’s a bold brand. The shapes and cuts of the marble evoke Greece’s golden past. Fitting, considering that each piece comes with a call that the wearer signs a petition asking that the Parthenon’s pieces be returned to Greece.

After studying in Athens, then at Rome’s acclaimed “Accademia di Costume e di Moda,” Xenia went on to work as a designer for several Greek fashion companies, as well as a teacher in a fashion company. Curiosity led her to attend jewelry seminars, ultimately shifting her attention from the rest of the fashion world to that of jewelry. In 2009 she presented her first jewelry brand, Props, before starting the successful brand Marmarometry in 2015.

As astute, badass business woman, Xenia also co-founded (along with designer Alexandros Lagos) the hip jewelry boutique F/A/D in Paros’ Naousa. As of January 2016, her “Marmarometry Museum Collection” is sold in esteemed museums throughout Greece.

Needless to say, the story of Marmarometry is not that of your average jewelry brand. Read on for Xenia’s sharp take on Greece’s aesthetics and history, and to learn more about Marmarometry.

 

 

Your designs are so beautiful! I love how sleek and minimal they are. What is it about marble that drew you to it as a material to work with? What makes it unique?

Marmarometry was presented for the first time in the Greek market in January 2015, trying to combine the ancient Greek element with the modern one. Leading material is the Greek marble, in minimal style with geometric lines, existing harmoniously with sterling silver and gold. It is an alternative concept in jewelry, which aims to strengthen the Greek element & design.

It all started as an experiment on a new material, and it was a bet that became a passion!

In ancient Greece, marble was considered a precious stone, and was used in jewelry. 2000 years after, I tried to incorporate modern jewelry-making technics, so as to create precious metal jewelry with marble as their main theme, in shapes that remind of some ancient Greek masterpieces. The purpose of that was to remind people that innovation and originality lives in our roots and our hearts, and that things that make us Greeks are still around us.

There’s something powerful about your jewelry ~ these are statement pieces! Do you think jewelry has psychological effects on the wearer?

Jewelry shows a part of our personality. And sure it has psychological effects on the wearer. In the past, jewelry has been used to denote status. I think the same thing happens today, but not only for the status. By wearing something unique, you feel unique! That happens with Marmarometry, I want to give to my customers something different, unique (every part of the marble is unique, you can never have the same color-shape). The brand is based on Greek History, as marble itself!

Also”Marmarometry” is the chance for someone to keep a genuine piece of Greece with her, on her. In my shop at Paros island, I have met hundreds of people traveling to Greece from abroad, who are really interested in Greek civilization, art, history and craftmanship. Each one who buys a piece of the collection travels with it to all sides of the globe.People tell me that they can feel the positive energy when they wear their Marmarometry. And customers that I meet in person say that behind the brand there is the person who gives the extra positivity… well, I love what I do, I work with passion and I love to share this experience with everyone!

Tell me a bit about your collections that have been shared in museums. Do you feel strong ties to promoting Greece’s cultural heritage? Any advice for young creatives trying to make it in Greece?

In 2015, I won the contest of Archaeological Receipts Fund, by designing three “Marmarometry” exclusive designs that had the privilege of being displayed in the sale points of the museums in Greece.

For all Greek people, it is a duty to promote Greece’s cultural heritage, by their own way. My way is to communicate this through my work.

Greece is at the best time for young creators, Greek designers are in a very high level, we can see that evolution the past 3-4 years. The most important thing to get you to the top is to work hard, be patient, take risks and never give up! Even though we live in a country with many political problems that can keep you away from your dreams, if you really want something you will find a way to succeed.

 

 

I love that there’s an element of the political your line: the return of the marbles to Greece. Do you still feel strongly about this? Are there any other ways you think people could make their opinions heard?

In the gift box, there is always a card that calls everyone to sign the petition for the return of the Parthenon marbles to their birthplace.

I felt strongly about this from the first time I saw the new Acropolis Museum. Now is the perfect time for them to come back in Greece.

Αs I wrote above I make my opinion on this heard through my work. Everyone has their own different way.

 

Tell me a bit about your name (more for English speakers…) 

Xenia is from my Grandmother’s name, and it means filoxenia- the person you gives hospitality. Nefelly (or Nefeli ) my second name, in ancient Greece was a cloud nymph who figured prominently in the story of Phrixus and Helle. She was also the goddess of hospitality.

Do you think it’s important for Greek artists to identify with their Hellenism? Why or why not?

It is important for Greek artists to identify with their Hellenism because we were born in a country that has been artistic since ancient times. Keeping a piece of our history is what makes us different!

What Greek artists do you admire most?

Melina Mercouri (Μελίνα Μερκούρη), was a Greek actress, singer, and politician. A woman with a strong will to make a difference in Greek politics. She made a big effort to bring Greece to a higher level in terms of art and culture. She had a star like quality, a big smile, and a positive energy that no one could resist. She has that personality that inspires me and my work.

You can purchase Marmarometry jewelry at F/A/D Naousa, as well as other stores around Greece, Canada, and Australia and select museums. 

Marmarometry’s e-commerce shop launches November 2017!